torstai 10. toukokuuta 2018

Turhautuneen ja samalla lopulta kuitenkin kiitollisen isän tunteenpurkaus

Turhautuneen ja samalla lopulta kuitenkin kiitollisen isän tunteenpurkaus

Viikon pysäyttävin kokemus oli osallistuminen keskiviikkoiseen Tuusulanjärven käräjäoikeuden istuntoon, jossa käsiteltiin syyttäjän nostamia syyteitä viime elokuussa Tuusulassa tapahtuneesta kolarista. Ensimmäistä kertaa olin mukana jutussa, joka kosketti itseäni tai läheisiäni. Asian käsittely jännitti itseäni melkoisesti etukäteen, ja kokemus on ollut odotettua voimakkaampi nyt oikeuskäsittelyn jälkeen.

Nyt on mennyt jo toinen päivä kokemuksesta toipuessa. Olen äärimmäisen kiitollinen rakkaan esikoistyttäreni Annin ja hänen ystäviensä selviämisestä hengissä elokuisesta kolarista. Ainekset kolarissa oli olemassa myös siihen kaikkeen pahimpaankin. Käräjäoikeuden käsittelyssä syyttäjäkin sanoi, ettei ole urallaan juurikaan kohdannut moista piittaamattomuutta ja kanssakulkijoiden turvallisuuden vaarantamista.

Kaksi päivää olen nyt kärvistellyt sen kanssa, että mutta miten v*****a kolari vastaantulevan kanssa, aiheuttaen viattoman vastaantulijan auton holtittoman ympäripyörimisen vähintään kerran katon kautta ympäri, kolarin aiheuttaneen osapuolen törkeä ylinopeus sisältäen mm. kahden suojatien läpiajon ja kahden liikenteenjakajan ohituksen väärältä puolelta vasemmalle kääntyvässä mutkassa voi pitää sisällään jotain ”lieventävä asianhaaroja”?

Tässä tapauksessa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta syyteyllä henkilöllä oli oikeuskäsittelyssä apunaan oikeusavustaja, mutta henkilöllä, jonka ohi hän piittaamattomasti kiilasi ei ollut. Ja hupsista keikkaa: Yhtäkkiä ohitettava olikin enemmän syyllinen kuin ohittaja. Ohitettavan syyllistämisen käsittelyssä lisäksi on jostain ihmeen syystä jumitettu 80 km nopeuteen, jota kolarin aiheuttaneen on epäilty ajaneen. Just joo.

Syyttäjän ajama ehdollinen vankeustuomio törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tarkoittaa mahdollisesti myös kaikkien korvausten langettamista kaahaajaan kontolle. Yhteensä kuluja on oman arvioni mukaan tullut jo reilut 30 000 eur: Meidän n. 4000 km ajettu automme täysarvolunastus ja syytetyn oma isältään lainaaman ajoneuvo. Lisäksi kaikki kolarista seuranneet muut kulut. Ymmärrän siis syytetyn motiivin periaatetasolla. Peltiä ja rahaa on kuitenkin maailma pullollaan. Tässä ei ole kyse rahasta vaan oikeudenmukaisuudesta, arvoista ja vastuuntunnosta.

Tuomio asiassa annetaan vasta myöhemmin toukokuussa.

Olen itseoppinut tässä tarinassa kaksi asiaa:
1.   Muista osoittaa rakkautta lähimmäisillesi silloin kun vielä voit. Sekä sanoillasi että teoillasi. Olen itse (suomalaiseen tapaan?) huono tunnustamaan äänen rakkauttani, mutta kyllä minä teitä läheisiäni rakastan. Yritän opetella sanomaan sen myös ääneen.
2.      Anna aina lapsesi käyttöön perheen uusin auto hänen kysyessään ajoneuvoa käyttöönsä. Tässä tapauksessa uusi ajantasaisella aktiivisella turvallisuustekniikalla varustettu auto oli pelastuksemme. Kori ja turvavarusteet tekivät tehtävänsä niin, että selvittiin ilman merkittäviä henkilövahinkoja. 

Olen niin helpottunut siitä, että rakas Anni ja hänen ystävänsä selvisivät tapahtuneesta.

Turvallisin kevätterveisin,
Arto Martikainen
Neljän lapsen ylpeä isä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti