sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Lontoossa haistelemassa erilaisia oppimisympäristöjä ja sikäläistä toimintakulttuuria

Nova Schola opintomatka Lontooseen


Vantaan perusopetus ja Havukosken koulu ovat mukana FCG:n (Finnish Consulting Group) vetämässä Nova Schola Finlandia 3 -kehittämisverkostossa, joka on opetusteknologiasta ja oppimisympäristöjen kehittämisestä kiinnostuneille opettajille ja rehtoreille sekä toimitilojen suunnittelusta ja hankesuunnittelusta vastaaville tilapalveluiden edustajille suunnattu verkosto. Päämääränä verkostolla on innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittäminen opetussuunnitelman perusteista moderniin koulurakentamiseen.

Päättyneellä viikolla verkosto tutustui muutamaan Lontoon alueen kouluun. Kiitos mukana olleille niistä lukuisista keskusteluista, jotka ainakin itselläni toisaalta vahvistivat monia omia ajatuksiani, ja toisaalta herättivät mielenkiintoisia uusia ideoita.

Suomalaista koulujärjestelmää kehutaan ihan syystäkin. Teemme monia asioita huomattavasti paremmin kuin ylivoimaisesti suurin osa muista maista. Meidän ei kuitenkaan kannata jäädä kellumaan omahyväiseen erinomaisuuteemme, vaan meidän kannattaa mielestäni aktiivisesti tutkiskella sitä, mitä muualla tehdään toisin. Osa tästä toisin tekemisestä ja sen havainnoimisesta saattaa vahvistaa omia käsityksiämme ja vakuuttaa meidät siitä, että olemme oikealla tiellä. Toisaalta saatamme huomata, että joillain osa-alueilla meillä sitten kuitenkin olisi opittavaa toisilta.

Seuraavassa tuoreeltaan mieleen jääneitä ajatuksia ja havaintoja Lontoosta 21.-23.3.


Matkaseura
Ei olisi voinut olla parempaa. Omalta koulultani matkaseuranani oli koulumme johtoryhmän jäsen ja historian/yhteiskuntaopin opettaja Jaakko Sievers. Ajatuksenvaihto muiden vantaalaisten mukana olleiden ja muiden kuntien edustajien kanssa oli antoisaa. Erityisesti oli ilo havaita, että kaikki olivat mukana aidosti avoimin mielin uutta havainnoimassa.

Jaakko ja minä

Torstai 22.3.
Regent High School

Kova aloitus. 26 miljoona puntaa, viimeisintä suunnittelua ja tekniikkaa edustava koulu.

Tilat olivatkin aivan huikeita. Valitettavasti lopulta päällimmäiseksi jäi tunne, että koulu oli hukattujen mahdollisuuksien koulu. Tilaa oli neliöissä mitaten valtavasti, huonekorkeus oli varmaan yli 5 metriä, ja vanhan rakennuksen yhdistäminen uudisrakentamiseen oli silmää miellyttävää. Vähän samantapaisen ratkaisun olen muuten nähnyt Keravalla Sompion koulussa.

Opetus koulussa oli kuitenkin hyvin perinteistä; opiskelijat opiskelivat yksinomaan luokissa, kaikki tietenkin omissa pulpeteissaan. Hämmentyneenä me suomalaiset vieraat seurasimme myös isäntiemme lähes pelonsekaista huolehtimista siitä, ettemme vain joutuisi siirtymään tilasta toiseen samanaikaisesti oppilaiden kanssa. ”We have exactly 37 seconds before the break of lessons start”. Valvonta oli tiukkaa. Tuliko tästä vähän vankila mieleen muillekin kuin minulle?

Takataskuun jäi pällimmäisenä slogan ”Remember Absence = Lost Opportunity”


Remember Abcense = Lost opportunity


Koulupihan hyödyntämistä opiskelussa ei meillä Suomessa ole vielä riittävästi mietitty. Toki ilmastokin asettaa omat rajoitteensa. Vanha koulu ja uusi koulu yhdistyvät kauniilla tavalla.


Hampden Guerney

Torstaipäivän toinen kouluvierailu oli tutustuminen kristilliseen kouluun Hampden Gurneyyn. Koulu on rakennettu siten, että tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä hyvin pieneen käytössä maapinta-alaan oli löydetty ratkaisuksi kerrosten kasvattaminen. Kun lisäksi ei myöskään ollut käytössä kunnollista koulupihaa, oli välituntialueet rakennettu ainakin suomalaisittain hämmentävällä tavalla ”koulun sisälle”.

Toimintakulttuuri hyvin perinteinen. Järjestelyt kuitenkin selvästi joustavammat kuin edellisessä tutustumiskohteessa.

Katettu välituntialue koulun "sisällä".

Pitihän sitä kokeilla osuuko koriin. Osui!

Yhtenäiset koulupuvut ja koulureput


Tätä rakennusta ei kouluksi tunnista. Arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen koulu.


Westminster Bridge
Torstain kenties puhuttelevimman hetken kohtasin vasta vuorokauden lähestyessä loppuaan. iltakävelyllämme löysimme itsemme Westminster Bridgeltä, jossa itse asiassa oli aiemmin päivällä vietetty vuodentakaisen terrori-iskun vuosipäivää. Pisti suomipojan aika hiljaiseksi. 

Jo tammikuisella Lontoon-käynnilläni havaitsin, että kaikille silloille oli laitettu ajoesteitä kevyen liikenteen väylille. 


#LondonUnited Westminster Bridge 23.3.2018


Perjantai 23.3.
Burntwood School

Päivä aloitettiin taas komeasti tutustumalla kouluun, jollaisia ei Suomesta taida löytyä. Isolla rahalla rakennettu koulu, jossa olisi ollut mahdollisuuksia vaikka mihin. Tässä reissumme hukattujen mahdollisuuksien koulu no. 2.

Opetus luokkatiloissa neljän seinän sisällä, vaikka mahdollisuuksia olisi ollut vaikka mihin. Luottamuksen kehä tuntui olevan täällä tyystin vieras käsite.

Lontoon pisin bussipysäkki. Koulupihan katos on rakennettu vanhoista poistetuista pysäkkikatoksista.

Koulu koostuu neljöästä eri rakennuksesta.

Tyhjiä käytäviä, ei oppilaita. Kaikki opiskelu tapahtuu luokkahuoneessa opettajan valvovan silmän alla. 
Havainto: Jokaisen koulun juhlasalissa muuten oli diskopallo. 


West Thornton Primary Academy

Tämä koulu kruunasi kaiken. Oliko matkanjärjestäjiltä tietoista vai ei, mutta tämä viimeinen vierailu oli täysosuma. Koulu, joka tekee asiat toisin kuin suurin osa muista. Yhteisopettajuus, joustava tilankäyttö, oppimisalueet, pedagoginen kuoppa ja mitä näitä nyt sitten onkaan…

Vaikuttavinta oli nähdä oppimisen ilo lasten kasvoilla. Kuka sanoo, ettei tällainen voisi toimia yläkoulussakin. Tästä jäi todella ajatuksia muhimaan. Koulu, jossa koulun toimintakulttuuri herätti ajatuksia ja halun pohtia sellaisen soveltuvuutta meille.

Se VW Kleinbus tila tilassa -ratkaisuna oli aivan ällistyttävä. Nyt alkaa meilläkin autopalstojen selailu ihan uudella silmällä.
Lopuksi vielä kerran pahoitteluni sinulle Anne. Polvivammani vuoksi en nyt päässyt jo perinteeksi muodostuneille aamulenkeille. Ehkä sitten ensi kerralla.

Arto 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti