lauantai 30. toukokuuta 2015

Rehtorin puhe Havukosken koulun kevätjuhlassa 30.5.2015

Havukosken koulu kevätjuhla 2015
Rehtorin puhe Havukosken koulun kevätjuhlassa 30.5.2015


Hyvät peruskoulun päättävät yhdeksäsluokkalaiset ja muut havukoskelaiset.

Kiitos oppilaiden puheesta Niina Kuusivuorelle ja Ensar Zenunille.
Hienoja ja mukavia ajatuksia.

Pitkä lukuvuosi on hetken kuluttua takanapäin. Kesäloma odottaa.


Kuluva kouluvuosi vierähti nopeasti – niinhän ne tuppaavat menemään. Juhlahumun keskellä on hankala muistaa yksityiskohtia pitkästä lukuvuodesta. Paljon kuitenkin mahtuu koulun lukuvuoden 190 koulupäivään. Havukosken koulussa opetetaan viikossa yhteensä lähes 800 oppituntia. Yhteenkin kouluviikkoon mahtuu siis jo melkoinen määrä erilaisia tilanteita ja sattumuksia, joista jokin yksittäinen saattaa olla sinulle merkityksellinen. Toivottavasti kuluvasta lukuvuodesta on mieleesi jäänyt jokin sellainen positiivinen tapahtuma, jonka muisteleminen saa hymyn kareen kasvoillesi.

***
Havukosken koulu on hyvä paikka opiskella. Se on kuultu monen oppilaan suusta ja tullut todistetuksi erilaisissa vertailuissa.

Havukosken koululla tulee parin vuoden kuluttua täyteen 30 vuotta. Tuona aikana on eletty monia eri vaiheita ja kolmikymmenvuotisen ajanjakson kuluessa on ehtinyt tulla ja mennä erilaisia kasvatuksellisia ja pedagogisia ajatuksia ja suuntauksia. Koulu on aina sitten yrittänyt jotenkin sopeuttaa tekemisiään kulloinkin vallalla olevaan malliin.

Hyvänkin koulun täytyy muuttua ja kehittyä. Jokaisen koulun tulee kuitenkin olla aktiivinen oman toimintansa kehittämisessä.

Peruskoulun tulevaisuus on nyt taas ajankohtaisempi kuin vuosiin. Itse olen kuluvan kevään aikana pohtinut eri yhteyksissä moneen kertaan kysymystä:
Miltä opiskelu voisi näyttää Havukosken koulussa muutaman vuoden kuluttua?

Opetussuunnitelmia uudistetaan parhaillaan. Uudet opetussuunnitelmat eli ammattikielellä OPS:it otetaan käyttöön vuosien 2016-2018 välisenä aikana. Uusissa opetussuunnitelmissa korostetaan asioita, jotka vaikuttavat ensi kuulemalta uusilta ja radikaaleilta, mutta ainakin osa niistä on ollut tavalla tai toisella olemassa osana koulua jo aiemmin.

Itse näen niin, että tulevaisuuden opiskelussa korostuvat oppimiskokonaisuudet, tieto- ja viestintätekniikka, yhdessä tekeminen ja oppimaan oppiminen. Keskeistä uudistuksessa on uusi oppimiskäsitys, joka korostaa oppilaan roolia aktiivisena toimijana ja oppimista vuorovaikutuksena.

Kun nyt käytössä oleva opetussuunnitelma kertoo, mitä asioita opiskellaan, uudessa huomio on oppimisessa ja opettamisessa. Sisältöjen sijaan korostetaan taitoja.

Opiskelu ei enää tapahtuu nykyiseen tapaan luokkahuoneissa, vaan opetusta viedään selvästi nykyistä enemmän erilaisiin opetustiloihin. Koulun aulat kalustetaan opiskelupisteiksi, erilaiset ryhmätyötilat otetaan nykyistä tehokkaammin käyttöön, koulun ulkopuoliset tilat ja yhteistyöverkoston toimipisteet ovat hyvänä lisänä koulun varsinaisille luokille.  

Projekti- ja vertaisoppiminen ovat oppilaan arkea. Koulupäivään sisältyy opettajajohtoisen opiskelun lisäksi itsenäisen työn jaksoja.

jne jne. Ajatuksia on monia.

Itse olen uusista opetussuunnitelmista ja niiden tuomista mahdollisuuksista lapsenomaisen innostunut. Toivottavasti osaamme kouluna hyödyntää tämän tilaisuuden.

Oli meillä sitten uusi tai vanha OPS uskon, että Havukosken koulu tulee tulevaisuudessakin olemaan koulu jossa toimintakulttuurin ytimenä on oppiva yhteisö, ja tavoitteena on edistää oppimista, osallisuutta ja hyvinvointia.

***
Sinä yhdeksäsluokkalainen.
Onnittelen sinua ja toivotan hyvää tutkimusmatkaa oman elämäsi tulevaisuuteen.

Aloitit koulupolkusi pienenä ekaluokkalaisena yhdeksän vuotta sitten elokuussa 2006. Tuon kenties jännittävänkin ensimmäisen koulupäivän jälkeen olet ehtinyt käydä koulua aika paljon:
Yhteensä 342 viikkoa - koulupäivinä se tekee 1710 päivää - oppitunteina 10260 tuntia. Ei mikään ihan pieni työ. Uskallan väittää, että olet nyt saamassa päätökseen tähänastisen elämäsi ylivoimaisesti suurinta projektia.

Olivatko nuo reilut 10 000 tuntia hukkaan heitettyä aikaa? Ennen kuin vastaat hätäisesti, että olivathan ne juuri sitä hukkaan heitettyä aikaa, pysähdypä kuitenkin hetkeksi miettimään, mitä kaikkea koulu on sinulle tarjonnut.

Elämään ja elämiseen kuuluu sosiaalinen kanssakäyminen kavereiden kanssa. Usein kaverit ovat saattaneet olla sinullekin opiskelua tärkeämpi asia. Niin se on aina ollut ja aina tule olemaan. Ei minunkaan kouluaikanani ihan kaiken aikaa jaksettu koulunkäyntiin keskittyä. En minä ainakaan.

Olin samassa tilanteessa kuin te nyt – siis peruskoulua päättämässä – tasan 30 vuotta sitten toukokuussa 1985. Aika moni asia on koulussa nykyisin toisin kuin oli omana kouluaikanani. Ajat menneet eivät kuitenkaan palaa, ja hyvä niin. Turha haikailla mitään sellaista, joka ei ollut nykyistä parempaa. Parempaan päin kehitys kuitenkin kulkee noin yleisesti ottaen.

Itse en ysiluokkalaisena todellakaan tiennyt mitä tulisin aikuisena tekemään. Oppilaiden puheessa mainitiiin "risteyksessä oleminen". Pidän tuosta kielikuvasta. Osa teistä tietää jo hyvinkin tarkkaan sen, mihin suuntaan tie tulee viemään, osalla taas on vähän hakusessa se, mihin suuntaan tästä risteyksestä tulisi suunnistaa. Älä kuitenkaan huoli, aikaa on, ehdit kyllä löytää sen oman juttusi.

Palatakseni omaan ysiluokan kevääseen. 
Paljon oli haaveita, joista osa realistisia ja osa täysin utopistisia. Muistan jopa joskus ihan tosissani pohtineeni ja toitottaneeni kovaan ääneen sitä, miten minusta tulee astronautti. (On hyvä muistaa, että minun peruskouluaikanani ei eurooppalaisia astronautteja vielä ollut olemassakaan. Oli vain yhdysvaltalaisia astronautteja ja neuvostoliittolaisia kosmonautteja). Ei minusta astronauttia tullut, joitain simppeleitä tähtitieteen oppimateriaaleja olen kyllä ollut käsikirjoittamassa.

Riippumatta siitä, miten koulupolkusi ensi syksynä tulee jatkumaan, olet varmasti saanut koulusta tärkeitä eväitä pärjätäksesi tulevaisuudessa. Olet oppinut lukemaan ja laskemaan. Olet oppinut ratkaisemaan erilaisia ongelmatehtäviä, analysoimaan erilaisista tietolähteistä poimittuja tekstejä, tuottamaan itse tekstiä, keskustelemaan ja väittelemään.

Mutta vielä tärkeämpää:
Olet matkan varrella törmännyt satoihin erilaisiin ihmisiin. Näiltä kohtaamiltasi nuorilta ja aikuisilta olet varmasti myös oppinut paljon sellaista, jota et itse tällä hetkellä edes osaa ymmärtää. Sosiaaliset taitosi ja kykysi vuorovaikutukseen kanssaihmisten kanssa olisivat varmasti köyhemmät ilman yhdeksänvuotista opiskelua peruskoulussa.

Peruskoulun päättötodistus ei ole vain pala paperia, vaan ennen kaikkea osoitus siitä, että kykenet pitkäjänteiseen ja määrätietoiseen opiskeluun. Älä kuitenkaan jätä koulunkäyntiä tähän päivään. Aseta itsellesi tavoitteita ja kunnollisia haasteita. Opiskelu ei aina ole helppoa, muta uskallan väittää että koulutus menee harvoin hukkaan.

Muistakaa myös, että
"Hyvät tulokset millään alalla eivät voi syntyä sormia napsauttamalla: menestyminen vaatii aina työtä. Joskus joutuu pettymään ja yrittämään uudelleen."

Pidä sydämessäsi muistoja koulusta. Miellyttävät muistot lämmittävät ja koetut haasteet kasvattavat. Toivottavasti osaat arvostaa koulua ja saavutustasi.

***
Koulun lukuvuoden onnistuminen on kiinni monista henkilöistä. Kukaan ei yksin saa vedettyä 400 oppilaan ja lähes 50 aikuisen rekeä. Yhteissuunnittelu ja yhteinen tekeminen – yhteistyö – ovat avain onnistumiseen. Kiitos kouluvuoden onnistumisesta kuuluu niin monelle yksittäiselle henkilölle, ettei heitä kannata tässä lähteä luettelemaan. Me kaikki tässä salissa tänään olevat olemme omalta osaltamme olleet luomassa edellytyksiä lukuvuoden läpiviemiselle. Kiitos siis teille – siis meille – meille kaikille.

Erityisesti haluan kiittää tämän kevään jälkeen eläköityviä henkilökunnan jäseniä: Heidän mukanaan katoaa valtava määrä kokemusta ja tietotaitoa. Ensi syksynä remmiin astuvat seuraajat joutuvat astumaan suuriin saappaisiin.

Eläkkeelle kuluvan vuoden jälkeen jäävien lista on pitkä.
Eläkkeelle jäävät:
.............
.............

Kiitos teille kaikille.Hyvät oppilaat ja muut läsnäolijat. Kesä ja loma ovat edessä, olette ansainneet sen. Nauttikaa kesästä ja huolehtikaa läheisistänne.


Kiitos ja oikein rentouttavaa kesää kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti