maanantai 28. tammikuuta 2019

#uusiHavis

#uusiHavis on #hybridikoulu

#rehtori näkövinkkelistä koulun peruskorjaus on mielenkiintoinen, mahdollisuuksia avaava, mutta samalla myös työntäyteinen ja tavattomasti stressaavaa ajanjakso.

Meillä Havukosken koulussa peruskorjaus etenee aikataulussaan. Pääsemme tämän hetken tiedon mukaan muutamaan väistötiloista Tikkurilasta takaisin Havukosken Tarhakujalle kesällä 2019.

Havukosken koulun koulurakennuksessa tehdään peruskorjauksessa teknisen perusparannuksen lisäksi myös tilamuutoksia. Perinteisten luokka- ja ryhmätyötilojen lisäksi toteutetaan neljä (puoli)avointa oppimistilaa. Myös auditorio ja ruokasali muuttavat merkittävästi muotoaan. Auditoriosta tulee monikäyttöinen tila, jossa voidaan jakaa tilaa ja näyttämöä kulloistenkin tarpeiden mukaisesti siten, että katsojamäärä on n. 200-500 henkeä. Toteutamme myös ensimmäisten suomalaisten yläkoulujen joukossa ns. ”Arts-siiven”, jossa kaikki käsityöopetus ja kuvataiteen opetus on sijoitettu fyysisesti samaan rakennuksen osaan, jolloin ne voivat hyödyntää osin yhteisiä oppimistiloja.

Olen itse käyttänyt #uusihavis -konseptista nimitystä hybridikoulu tarkoittaen tällä sitä, että koulua ei rakenneta kokonaan suurten kokonaisten ikäluokkien opetukseen soveltuvien avoimien oppimisalueiden ideologian mukaisesti, mutta kuitenkin muokataan vanhoja opetustiloja siten, että  viime vuosituhannen aikaisen suunnittelun mukaisista ahtaista käytävätiloista ja suljetuista luokkailoista päästään osittain eroon. Opetustiloja saadaan aiempaa tehokkaampaan käyttöön, ja kouluun saadaan joustavaan ryhmittelyyn ja yhtyeisopettajuuteen paremmin soveltuvia oppimistiloja. Itse uskon yli kaksikymmenvuotisen opettajakokemukseni ja useisiin kymmeniin kouluihin Suomessa ja muualla Euroopassa suuntautuneiden kouluvierailujen kokemusten pohjalta, että Havikselle nyt toteutettava hybridikonsepti tulee palvelemaan ainakin lyhyellä aikavaälillä eri käyttäjätarpeita paremmin kuin täysin avoimiin oppimistiloihin perustuva konsepti. Opettajille ja oppilaille tämänkaltaisen ”välimuotoisen” koulurakennuksen omaksuminen ja hyödyntäminen on varmasti helpompaa kuin täysin avoimiin oppimistiloihin perustuvaan ideologiaan perustuvan koulun kohdalla.

Uuden Havukosken koulun koulupiha toteutetaan hyvin pitkälti oppilaiden ja liikunnanopettajien toiveiden mukaisesti: Uusi amfiteatteri, penkkejä opiskelua ja välitunti-istuskelua varten, pari keinua, katukoriskenttä, monitoimiareena tekonurmineen, ulkokuntosali ja parkour-telinet. UPEA RATKAISU! Toivottavasti uusi koulupiha houkuttelee myös lähialueen lapsiperheet ja muut liikkujat käyttämään koulupihan tarjoamia mahdollisuuksia. Havukosken koulun piha-alue on kaikkien lähialueen asukkaiden käytössä iltapäivisin, iltaisin ja viikonloppuisin kouluajan ulkopuolella.

Päivitimme tänään peruskorjausblogia. Kannattaa ehdottomasti tutustua.


#uusiHavis
#Vantaa
#VantaanperusopetusEi kommentteja:

Lähetä kommentti