lauantai 3. kesäkuuta 2023

Havukosken koulun rehtorin kevätjuhlapuhe 3.6.2023

 

Havukosken koulun rehtorin kevätjuhlapuhe 3.6.2023

 

Hyvät oppilaat, koulun henkilökunta, vanhemmat ja muut juhlavieraat.

Tervetuloa viettämään Havukosken koulun kevätjuhlaa!

 

Tämän päivän koulun tehtävänä on opettaa – mutta yhä enenevässä määrin myös kasvattaa. Pelkkä tieto ei tuo hyvinvointia arkeen. On osattava soveltaa oppimaansa tietoa - ja ennen kaikkea – on opittava oppimisen ja kanssakäymisen taitoja.

Harva meistä tekee työtä, jossa voisi yksin hallita kaikkea sitä, mitä ympärillä tapahtuu. Ryhmätyö, tiimit ja verkostoituminen, siinäpä se. Emme myöskään voi pelkästään omilla päätöksillämme ohjata tulevaisuutta. Työnteko, ja eläminen ylipäätään, ovat yhteispeliä. Joskus on syytä luopua omista kangistuneista arjen rutiineista ja aika tinkiä omasta työskentely-ympäristöstään, mikäli tavoitteena on saavuttaa jotain suurempaa yhteistä hyvää.

Yksin olemme kovin vähän – yhdessä, kouluyhteisönä ja työyhteisönä olemme paljon enemmän kuin osien yhteenlaskettu summa.

 

Kouluvuodet menevät lopulta aika nopeasti. Taas on yksi 190 koulupäivän mittainen lukuvuosi opiskeltu. Jokainen päivä oli taaskin varmasti erilainen kuin edellinen. Sinulla, kuten minullakin oli taas valtavasti toinen toistaan mukavampia sattumuksia, mutta toki myös tiukempiakin hetkiä. Toivottavasti sinulla on tältä kouluvuodelta sellaisia miellyttäviä kokemuksia, jotka voit tallettaa muistojen arkkuun ja palata muistelemaan niitä lämmöllä vuosien ja vuosikymmenten päästä.

On aina mielenkiintoista keskustella oppilaiden kanssa siitä, mitä oppilaat pitävät mieluisimpana koulussa. Osalle se tuntuu olevan opinnot jossain tietyssä oppiaineessa. Ja niitähän meillä riittää, yhteensä 15 eri oppiainetta. Osalle mukavinta saattaa olla opiskelu oppiainerajat ylittävällä valinnaiskurssilla. Ylivoimaisesti suurin osa tuntuu kuitenkin iloitsevan erityisesti siitä, että joka päivä on mahdollisuus nähdä koulukavereita. Opiskella, jutella ja ylipäätään vaan touhuta kavereiden kanssa. Eikä se lopulta ole vain kavereiden kanssa oleilua, vaan samalla kasvua ja oppimista sellaisissa taidoissa, joita nuoret tarvitsevat myös tulevassa elämässään.

Juttelu oppilaiden kanssa heidän kiinnostuksenkohteistaan ja ajatuksistaan koulusta pistää sopivasti omiakin ajatuksia oikeaan perspektiiviin. Me opettajat usein saatamme ajatella, että oppiaineen sisältöjen ja taitojen opiskelu on se tärkein asia. Ja nimenomaan sen oman opettamani aineen. Tärkeäähän se tietenkin on, mutta oppilaiden sanomana tulee näin muistutus siitä, että luomalla turvallisen ja motivoivan opiskeluympäristön ja -ilmapiirin teemme opetustyön lisäksi samalla erittäin tärkeää lasten ja nuorten kasvua ja hyvinvointia tukevaa kasvatustyötä.

Koulu ja kouluympäristö on kokemukseni mukaan monelle teistä erittäin tärkeä ja merkityksellinen paikka monessa mielessä.

 

Ysiluokkalainen

Saat tänään päätökseen ison urakan. Nauti tästä päivästä.

Kaikkeen edestäsi löytyvään et voi vaikuttaa, mutta muista kuitenkin, että voit vaikuttaa valtaosaan omaa tulevaisuuttasi koskeviin asioihin.

Ole ennakkoluuloton, luota itseesi, älä anna mahdollisesti eteen sattuvien vastoinkäymisten lannistaa itseäsi. Yritä katsoa välillä epävarmaltakin vaikuttavaan tulevaisuuteen avoimin mielin.

Muistatko sen leikki-ikäisen pikkulapsi-minäsi, jolle parasta koko maailmassa oli leikki? Leikkiminen sen kaikissa erilaisissa ja kiehtovissa muodoissaan. Jos muistat, niin pidä se muisto mukanasi. Äläkä koskaan ikinä muutu, älä unohda leikin iloa.

Kyseenalaista asioita. Maailma ei nimittäin muutu, jos kaikki tehdään niin kuin me edeltävät sukupolvet olemme suuressa viisaudessamme parhaaksi katsoneet. Pieni kapinakin kuuluu kasvuun ja kehitykseen.

Äläkä ikinä anna kenenkään sanoa sinulle, että sinusta ei ole mihinkään. Kyllä sinusta on. Aivan varmasti.

Olet ainutkertainen. Olet hyvä juuri tuollaisena, kaikkine mahdollisine puutteinesi ja vikoinesikin.

 

 

Lainaan lopuksi vielä suuresti arvostamaani psykoterapeutti Maaret Kalliota. Hän kirjoitti pari viikkoa sitten Helsingin Sanomissa juhlapuheen valmistuvalle nuorelle. Tässä siitä lyhyt ja vapaa lainaukseni.

Sinä pääsit maaliin, ja se on jo itsessään suuren juhlan paikka. Arvosanasi eivät ole sinun arvosi mitta, olivat ne mitä tahansa.

KUKAAN ulkopuoleltasi ei voi tietää, millainen koulumatkasi on ollut. Emme tiedä, miten monet esteet olet ylittänyt ollaksesi tässä.

Ulkopuolelta katsoessa näkee kovin kapeasti. Toivon, että sinua kuunneltaisiin aina neuvomista enemmän ja että sinua autettaisiin arvostelun sijaan.

Vaikka vuosien, kokemusten ja mokien jäljiltä epävarmuus tavallisesti hellittää otettaan, ei se katoa mihinkään. Kaikki me täällä kompuroimme.

Me aikuisetkin olemme siksi yhä kesken – koska me olemme ihmisiä. Mikset siis sinäkin saisi olla?

 

Kouluvuoden onnistuminen on kiinni monista henkilöistä. Yhteissuunnittelu ja yhdessä tekeminen – yhteistyö – on avain onnistumiseen.

Kiitokset koko henkilökunnalle kouluvuoden menestyksekkäästä läpiviemisestä. Tästäkin vuodesta selvittiin ja kohta on aika hengähtää.

Erityiskiitos tämän lukuvuoden jälkeen eläkkeelle jäävälle ??. Mukavia eläkepäiviä.

Kiitokset teille hyvät vanhemmat koulun opetus- ja kasvatustyön tukemisesta. 


Lisäksi kiitokset yhteistyöstä myös kaikille muillekin koulun työtä tukeneille tahoille.

 

Oikein hyvää, rentouttavaa ja lämmintä kesälomaa kaikille! Nauttikaa kesästä ja pitäkää huolta toisistanne!

Kiitos!

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti